Zó bereid jij je voor op je sollicitatiegesprek

Je hebt je motivatiebrief en cv gestuurd naar je nieuwe potentiële werkgever en je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Super fijn, maar nu beginnen de zenuwen te komen. Je wil natuurlijk een goede indruk achter laten tijdens een eerste kennismaking. Hoe je dat doet? Wij geven je 4 tips. 

1. Bereid je voor op het gesprek

Je weet natuurlijk niet precies wat je potentiële nieuwe werkgever je gaat vragen, maar we hebben de meest voorkomende vragen voor je op een rijtje gezet zodat jij je hierop kan voorbereiden: 

  • Kan je iets over jezelf vertellen? 
  • Wat is je motivatie voor deze functie? 
  • Waarom wil je bij ons bedrijf werken en niet ergens anders? 
  • Wat zijn je sterke en zwakke punten? 

Vaak wordt er ook gevraagd of je zelf nog vragen hebt. Door zelf vragen te stellen tijdens je sollicitatiegesprek laat je zien dat je interesse hebt in de functie en het bedrijf. We snappen dat het lastig is om vragen te bedenken, dus wij helpen je vast een handje. Deze vragen kan je stellen om meer te weten te komen over de functie en het bedrijf: 

  • Hoe ziet een werkdag eruit? 
  • Wat wordt er de eerste maanden van mij verwacht? 
  • Hoe is de werksfeer binnen het bedrijf? 

Top, nu ben je goed voorbereid op vragen die gesteld kunnen worden én die je zelf kan stellen. Om een nog betere indruk achter te laten kan je ook nog rekening houden met de volgende punten. 

2. Kom op tijd

Je hebt maar één kans om een eerste indruk te geven en door netjes op tijd te komen op je sollicitatiegesprek sta je al met 1-0 voor. Zoek ruim op tijd het adres op, kijk hoe je moet rijden of welke bus je moet nemen en hoe lang de reistijd is. Zorg ervoor dat je minimaal een half uur speling hebt. Als je een verkeerde afslag neemt of het ov, vertraging heeft kan je dat half uur goed gebruiken. 

Verloopt alles soepel en ben je een half uur voor aanvang al aangekomen op het juiste adres? Wacht dan even tot je je meldt bij je sollicitatiegesprek. Degene met wie je het gesprek hebt heeft misschien nog een andere afspraak voor jouw sollicitatie en je wil diegene natuurlijk niet opjagen. Als je 5 tot 10 minuten te vroeg bent, ben je precies op tijd. 

3. Zorg voor een verzorgde uitstraling

Sta je al uren voor je kledingkast en weet je niet wat je aan moet? Bekijk de website en social media kanalen van het bedrijf waar je solliciteert. Hoe zijn de mensen op de foto’s gekleed? Pas hier je kleding op aan. Twijfel je? Kies dan voor een nette outfit. Kies altijd kleding waar je jezelf goed in voelt, want dan ben je zelfverzekerder. Dit heeft weer invloed op de eerste indruk die je achterlaat. Zorg er daarnaast voor dat je kleding niet te los of te strak zit, dat je geen broek met gaten of rafel draagt en dat je rok of jurk niet te kort is. Bh-bandjes en een te diep decolleté zijn ook af te raden. Zweet je snel? Kies dan voor katoenen bovenkleding en niet iets synthetisch of met strakke mouwen. 

4. Zet je telefoon op stil

Dan nog de laatste tip voordat je het gebouw binnenstapt: zet je telefoon op stil. Nee, niet op trillen, echt helemaal stil. Of uit. Je wil natuurlijk niet dat je telefoon afgaat midden in het gesprek. 

Met bovenstaande tips laat jij een goede indruk achter tijdens je sollicitatiegesprek. Heb je nog geen sollicitatie? Reageer dan op één van onze vacatures: https://www.youbahn.nl/vacatures