Hoe zit het precies met loonheffing?
Je hebt een account aangemaakt bij Youbahn en krijgt een mail met een loonheffingsformulier. Wat houdt dit in en hoe vul je zo’n formulier in? In deze blog geven wij antwoord op de meest gestelde vragen over loonheffing.
1. Wat is loonheffing?
Iedereen die salaris krijgt moet loonheffing betalen. Loonheffing is de verzamelnaam voor loonbelasting en premie volksverzekeringen.
-
Loonbelasting: Een algemene bron van inkomsten voor de overheid om bijvoorbeeld nieuwe wegen, onderwijs en zorgkosten te betalen
-
Premie volksverzekeringen: Gereserveerd voor sociale voorzieningen voor iedereen in Nederland (AOW, kinderbijslag)
2. Wat is loonheffingskorting?
Als je in loondienst bent houdt je werkgever rekening met de algemene heffingskorting en de arbeidskorting: de loonheffingskorting. Dit is korting op de belasting, waardoor je minder belasting hoeft te betalen over je salaris en meer loon uitbetaald krijgt (chill!).
3. Hoe vul ik het loonheffingsformulier in?
Als je een account aanmaakt bij Youbahn krijg je van ons een e-mail met daarin een loonheffingsformulier. Op dit formulier heb je 2 opties:
-
Loonheffingskorting toepassen. De werkgever past de loonheffingskorting toe waardoor je minder belasting betaalt en meer salaris krijgt.
-
Loonheffingskorting niet toepassen. De werkgever past de loonheffingskorting niet toe. Alle loonheffingen worden dan ingehouden waardoor je minder salaris krijgt. Als je te veel belasting hebt betaald kan je dit terugvragen door de aangifte van je inkomstenbelasting te doen. Op de website van de Belastingdienst kan je makkelijk terugvinden of je geld terugkrijgt, en zo ja, hoeveel. Dit hangt af van je situatie. Je kan tot 5 jaar na afloop van een jaar aangifte doen en op die manier belasting terugvragen
Zorg dat je altijd de eerste dag van de maand invult bij ‘Ja, vanaf...’ of ‘Nee, vanaf...’. Je kan je voorkeur alleen wijzigen per start van een nieuwe maand, niet gedurende de hele maand. Dus vanaf 1 januari, 1 februari, 1 maart enzovoorts.
4. Wat moet ik doen als ik bij meerdere werkgevers werk?
Is Youbahn je enige werkgever? Kies dan voor ‘loonheffingskorting toepassen’ zodat je de korting ontvangt. Werk je voor meerdere werkgevers? Zorg er dan voor dat je de loonheffingskorting aanzet bij de werkgever waar je het meest verdient.
Pas op: zet je loonheffing altijd maar bij 1 werkgever aan. Als je bij meerdere werkgevers loonheffingskorting aanzet krijg je te veel korting, waardoor je achteraf geld terug moet betalen aan de Belastingdienst.
5. Kan ik mijn keuze achteraf wijzigen?
Ja zeker! Dit doe je door contact met ons op te nemen via de livechat. Onze medewerkers sturen je dan een nieuw loonheffingsformulier op zodat jij je keuze kan veranderen. Je kan je loonheffing veranderen als je een tweede baan hebt waarbij je meer verdient.
Heb je het loonheffingsformulier ingevuld en is je account compleet? Pak dan snel een shift. Met deze 5 tips voor een aantrekkelijk profiel heb je binnen no-time een shift te pakken.