Met deze tips hou jij je studieschuld zo laag mogelijk

Studenten hebben gemiddeld een studieschuld van € 19.100,-. Een studie, huur, boodschappen... Het leven als student is duur. We snappen dat je niet zit te wachten op een torenhoge studieschuld, dus wij geven je 3 tips om deze zo laag mogelijk te houden. 

1. Denk goed na over een lening

 • Neem rustig de tijd om voldoende informatie over lenen tot je te nemen. Zorg dat je alle regels kent en precies weet waar je aan toe bent. Laat je niet verrassen met extra kosten aan het eind van je studie zodat je je studieschuld zo laag mogelijk kan houden. De belangrijkste regels zetten we vast voor je op een rijtje: 
  • Je moet het geleende geld binnen 35 jaar terugbetalen 
  • Hoeveel je maandelijks moet aflossen is afhankelijk van hoeveel je hebt geleend en wat je verdient 
  • Het bedrag dat je maandelijks moet aflossen is nooit meer dan 4% van je inkomen boven het minimumloon 
  • Je mag het bedrag dat je maandelijks aflost altijd verhogen zodat je schuld eerder is afgelost 
  • Na het eindigen van je studiefinanciering hoef je de eerste 2 jaar nog niks terug te betalen, het afbetalen begint op 1 januari van het daaropvolgende jaar 

2. Leen niet meer geld dan je nodig hebt  

Vaak kan je tot € 1.099,- per maand lenen. Veel studenten zijn zo’n bedrag op hun betaalrekening niet gewend en het is ook geen bedrag dat je zomaar bij elkaar verdient met een bijbaan. Het is belangrijk dat je realistisch blijft: het gaat om geleend geld. Het is zonde om meer uit te geven dan nodig. Heb je dure gewoonten zoals wekelijks uit eten gaan, elke maand nieuwe schoenen kopen of ieder weekend stappen? Het is zonde om je geleende geld hieraan uit te geven, want over je studieschuld moet je ook nog eens rente betalen. 

Door precies te weten waar je maandelijkse kosten zitten, weet je hoeveel geld je nodig hebt en waar je eventueel geld op kan besparen. Je kan je uitgaven splitsen in vaste lasten (studie, huur, boodschappen, telefoonabonnement) en extra uitgaven (uit eten, kleding, vakanties). Je kan een lijstje maken in je notities, maar je kan ook een app als Grip gebruiken. 

3. Neem een leuke bijbaan

Met een bijbaan kan je als student gemiddeld € 500,- verdienen als je 1 keer per week werkt. Met dit bedrag kan je een deel van je vaste lasten betalen, waardoor je minder hoeft te lenen. Meer werken zonder dat je studie eronder lijdt? Meld je aan bij Youbahn. Je reageert zelf op shifts of vacatures die passen in jouw agenda. Door af en toe via het platform te werken kan je flink wat extra’s verdienen: je verdient gemiddeld € 14,95 per uur. Daarnaast is het geen gedoe om je werkrooster met je studierooster te combineren. Als je een keer tentamenweek hebt, werk je gewoon niet. Hoe chill is dat! 

We hopen dat jij je studieschuld met deze tips zo laag mogelijk kan houden. Extra geld verdienen? Meld je aan bij Youbahn, ga direct aan de slag en het geld staat volgende week op je rekening!