Zó combineer je je studie met een bijbaan

We snappen dat je optimaal wil genieten van je studententijd. Naast studeren, uitgaan, vakanties en allerlei andere activiteiten heb je ook nog je maandelijkse kosten zoals huur, boodschappen en je telefoonabonnement. Om dit te bekostigen is een bijbaan ideaal. In deze blog geven wij je tips hoe je je studie combineert met een bijbaan, zonder dat je al je vrije tijd hoeft in te leveren. 

Maak een strakke studieplanning 

Een goede planning is het halve werk. Maak een overzicht met alles wat je voor je studie moet doen en schrijf op hoeveel tijd je er ongeveer aan kwijt denkt te zijn. Zo'n overzicht zorgt ervoor dat je alles op een rijtje hebt en dat je je gedachten op orde brengt. Zo maak jij in 4 stappen een overzichtelijke studieplanning: 

1. Maak een lijst met alle taken die je moet doen voor je studie 
2. Schrijf op hoeveel tijd je ongeveer denkt kwijt te zijn aan je taken 
3. Geef aan welke taken de meeste prioriteit hebben 
4. Kijk of je grote projecten kan opsplitsen in meerdere kleine taken 

Nu je een overzicht hebt van alles wat je voor je studie moet doen kan je gaan beginnen met plannen. Heb je een korte concentratieboog? Deel je taken dan op in blokken van 1 uur en neem na ieder blok 10 minuten pauze. Als je je langer kan concentreren kan je 2 of 3 blokken achter elkaar doen en daarna een langere pauze nemen. 

Hou rekening met je maandelijkse kosten

Je studie en vrije tijd zijn belangrijk, maar je bijbaan is dat ook. Werken levert lekker wat geld op. Zorg ervoor dat je je maandelijkse lasten sowieso bij elkaar verdient. Heb je het even wat rustiger met je studie? Kijk dan of je extra kan werken. Met dit geld kan je leuke dingen doen en je kan een deel sparen. Altijd handig voor als je een drukke studieperiode hebt waarin je minder tijd hebt om te werken, want je maandelijkse kosten blijven wel gewoon doorlopen. 

Zorg voor genoeg vrije tijd

Waar haal jij energie uit? Het kan natuurlijk zo zijn dat je het in een drukke studieperiode fijn vindt om je hoofd leeg te maken tijdens je werk. Geld hebben is chill, maar zorg er wel voor dat je niet continu aan het werk bent. Is het financieel even niet nodig om te werken? Dan kan je ervoor kiezen om een periode iets minder te werken en te genieten van je vrije tijd. Met deze 3 tips krijg je het voor elkaar om minder werken, maar toch te sparen voor bijvoorbeeld die lekkere vakantie. 

Kies een flexibele bijbaan

Iedere student is op zoek naar de perfecte balans tussen studeren, werken en vrije tijd. Als je een onregelmatig studierooster hebt is het extra fijn als je flexibele werktijden hebt. Wil jij zelf bepalen waar en wanneer je werkt? Dan is werken via Youbahn de perfecte oplossing voor jou. Je reageert zelf op shifts die passen in jouw agenda. Daarnaast kan je shifts in verschillende branches werken. Er is dus altijd werk beschikbaar dat past bij jouw voorkeuren. Geen gedoe om je werkrooster met je studierooster te combineren dus. 

Creëer een vaste routine

Tot slot is het belangrijk om een vaste routine te creëren. Dit zorgt voor structuur, en structuur zorgt voor productiviteit. Stel op basis van je planning prioriteiten en maak van bepaalde handelingen gewoontes. Begin bijvoorbeeld iedere dag op hetzelfde tijdstip met studeren, zo voorkom je uitstelgedrag. 

 

Nu heb je alle kennis in huis om een goede planning te maken en je studie optimaal te combineren met een bijbaan en je vrije tijd. Heb je nog geen flexibele bijbaan? Meld je aan bij Youbahn en ga direct aan de slag.